Przepisy na Boże Narodzenie

Jak święta Bożego Narodzenia to oczywiście wielkie gotowanie. Każdego roku wielu z nas szuka nowych przepisów na świąteczne dania i sposobów na to, aby wigilijne potrawy smakowały jeszcze lepiej.

Wigilijne dania

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, wymienić tutaj możemy barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, śledzie, karpia, rybę po grecku, sałatkę jarzynową, a na deser oczywiście makowiec i kompot z suszu. Poniżej kilka przepisów na wigilijne dania

  1. Barszcz

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 marchewka i 1 pietruszka
  • 2 jabłka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • kilka suszonych grzybków ‒ 8-10
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • cukier

Wykonanie:

Grzybki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy, po 2 godzinach gotujemy. Buraki, marchewkę, jabłka obieramy i kroimy – w zależności od preferencji w plasterki i ćwiartki. Wszystko zalewamy wodą – ok 4 litrami i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, doprawiamy do smaku przyprawami, możemy też dodać nieco soku z cytryny. Na koniec dolewamy wywar z grzybków.

2. Ryba po grecku

Składniki:

  • ryba, na przykład dorsz lub mintaj
  • 2 -3 marchewki
  • 1/2 pora
  • puszka pomidorów lub przecier pomidorowy
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:

Pietruszkę oraz marchew obieramy a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy i podsmażamy, a gdy już się zeszkli dodajemy starte warzywa. Następnie wszystko zalewamy pomidorami i dusimy na małym ogniu.
Rybę, na przykład filety lub polędwice z dorsza myjemy i kroimy na kilka porcji, przyprawiamy do smaku. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy. Usmażone kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Gotowe!

3. Kompot z suszu

Składniki:

  • suszone śliwki – ok 20 g
  • suszone morele – ok 10 g
  • suszone jabłka – ok 10 g
  • suszone fig – ok 10 g
  • suszone gruszki – ok 10 g
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

Wykonanie:
Suszone owoce płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 2-4 godziny, przyprawiamy goździkami i cynamonem. Następnie parzymy cytrynę oraz pomarańczę i kroimy w plastry. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut. Kompot możemy doprawić miodem.

 Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *